Verkkokauppa on suljettu ja liiketoiminta loppunut, blogi jää näkyviin. Kiitos yhteisistä vuosista!

Uuden ajan alku

Mun ja Sofia Knotterin tarina on tehnyt käännöksen. Uusi rohkea kappale alkaa samalla, kun edellisen haikeus vielä painaa päälle.

Oon koko ajan tiennyt, että tämä tapahtuu jossain vaiheessa. Katsos kun tilanne on nyt se, että tekstiiliteollisuuden ylijäämälankoja ei enää tunnu löytyvän kuin todella pieniä määriä. Kun aloitin vuonna 2018 olivat juurikin nuo erikoisuudet se ydin, jonka ympärille Sofia Knotter alkoi rakentua. Olet ehkä huomannut, että erikoislankojen määrät ovat jo pitkän aikaa vähentyneet – niin tulee käymään jatkossakin. Pohdintaa miksi näin on käynyt:

  • Tekstiiliteollisuus katoaa Suomesta, joten ylijäämälangat katoavat Suomesta.
  • Ylijäämälanka halutaan kierrättää toisella tavalla esimerkiksi jätteenä.
  • Ylikulutuksen tiedostaminen on vähentänyt tekstiilitehtaiden ylijäämää vuosien saatossa ja se mitä on voitu kierrättää on jo kierrätetty.

 

Makrameelankojen tekstuurit ovat todellakin uniikkeja

 

Olet ehkä kuullut, että tekstiilijätteen kierrätys edistyy koko ajan maailman laajuisesti? Se on hienoa, kuten edellä listatut syytkin ovat oikeasti hienoja edistysaskeleita kohti vihreämpää huomista. Minä haluan pelastaa lankasäikeet ennen kuin ne menevät kierrätykseen ja silppuriin. Uusiolanka kankaiden leikkuujätteestä on ihan eri juttu, kuin luksusvaatteita tekevän tekstiilitehtaan upean kiiltävät lankasäikeet, vaikka molemmat ovat ihania ja kierrätettyä alkuperää.

En väitä, ettäkö uutuuksia ei enää tulisi, nytkin studiollani odottaa muutama ihana entisestä ompelulangasta tehty makrameelanka. Huomioi paino sanalla muutama. Tilanne on aivan eri kuin vuosi sitten kun joka kuukausi tuli noin 30 uutta sävyä.

 

Tämä ei ole Sofia Knotterin loppu. Pidän silti pienen hiljaisen hetken näille rakkaille makrameelangoille. Mitä jos niiden tilalle ei enää tulekaan mitään? En uskalla enää sanoa, että “joka kuukausi tulee uusia herkkumakrameelankoja”. Tulen arvostamaan entistä enemmän jokaista kertaa, kun saan käsiini näitä erikoisuuksia.

 

Ihan vaan sitä tässä kerron, että osta näitä erikoisia makrameelankoja nyt kun vielä voit. Vaikka siihen seuraavan kevään tai syksyn mallistoon, en kuitenkaan kehota hamstraamaan. Suren samalla myös sitä, että tämä koskettaa todella monta muuta yrittäjää, joka valmistaa esimerkiksi uniikkeja koruja näistä makrameelangoista, joita vastaavia ei todellakaan saa mistään marketeista made in china. En mitenkään haluaisi luopua näistä.

 

Egyptiläinen puuvilla on erikoisen kiiltävää, kuin merseroitua puuvillaa

 

Olen hyvin surullinen, mutta samaan aikaan mietin, onko tämä se itsesäälin hetki, kaikki tämä herkkyys. Olenhan tiennyt koko ajan, että tämä tapahtuu jossakin vaiheessa. Olen itkenyt ja etsinyt suuntaa koko vuoden 2021, vain siis puoli vuotta täysipäiväiseksi yrittäjäksi jäämisen jälkeen. Nyt viimeisen kuukauden ajan olen mennyt aivan toisella draivilla eteenpäin, toteuttanut uusia asioita ja vanhoja unelmia suurella innolla ja se tuntuu todella hyvältä. Monet asiat, kuten uutuustuotteet ja uudet tekniikat ja materiaalit paljastuvat teille myöhemmin.

 

Tarinani kirjoittuu nyt pakostakin toiseen suuntaan. Olen kipuillut tarpeeksi asian kanssa ja se saa nyt riittää. Olen luottavainen toisenlaiseen tulevaisuuteen. Teen edelleen sen eteen töitä, että Sofia Knotterin tuotteista mahdollisimman suuri osa on kierrätettyä alkuperää, mutta sureminen saa loppua. Se rakas asia, jolla tarinani alkoi, voi nyt rauhassa hiipua pois, jos niikseen on.

 

Joten isot ja pienet kilpailijat elkää peljätkö, tuon jatkossakin uusia tuulia Suomen tekstiilitaiteenmarkkinoille, joita voitte matkia.

Ja tärkeimpänä sinä ihana asiakas: kiitos kun tehdään yhdessä tätä alati muuttuvaa tekstiilitaiteen matkaa, kiitos tuestasi, ostoistasi, tykkäyksistäsi. Sekä myös siitä, kun saan inspiroida sinua upeilla tekstiileillä sinun omassa tekstiilitaiteen kuplassasi.

Jatketaan keskustelua instassa ja facessa! P.S. Jumalauta, että ihmistä voi jännittää avautua interwebsin suuressa maailmassa! 😀

Hieman erilainen yritysesittely sitten aikoihin! Positiivisena eteenpäin. /Aino