Helppo makrameehiuspanta -ohje
Solmeile Sofia -makrameehiuspanta tämän helpon ohjeen avulla. Voit katsoa Facebookin livetallenteen kuinka panta tehdään. Hiuspannassa käytetty siksaksolmu on tullut minulle alunperin tutuksi verhoilun ja rottinkipunonnan kautta, ja se sopii täydellisesti tähän tarkoitukseen! Sofia -makrameehiuspannassa käytetään vain kahta erilaista solmua ja malli sopii myös aloittelijoille. Klikkaa kuvia ja näet ne suurennettuna! Jos hyödynnät mallia kaupallisiin tarkoituksiin (=myyt hiuspantoja tätä mallia hyödyntäen), niin tuotteessa tulee olla maininta Design Sofia Knotter. Solmeilun iloa! Kuvan hiuspantoihin käytetyt makrameelangat vasemmalta oikealle: sekoitus Pumpulalangoista, Havu (kierre pidetty napakkana), Unelma 5x3m makrameelankasetti, Persikka (langan kierre on annettu avautua työskentelyssä).
Tarvitset tähän työhön 25mm leveän hiuspannan, 3 kpl 3 metriä pitkiä makrameelankoja sekä sakset. Klipsit eivät ole pakollisia, mutta ne helpottavat työskentelyä. Lankojen pituudet ovat arvio, jos teet paksummalla langalla kuin 3,5mm tai tiheämpää voit tarvita enemmän makrameelankaa. Tämän solmun tekniikka mahdollistaa sen, että langat voivat roikkua työn vieressä eikä lankojen päitä tarvitse pujotella pannan ja lankojen välissä. Näin ollen voit siis tehdä hiuspantaa suoraan vaikka kuinka isoista lankakeristä eikä makrameelankoja tarvitse leikata etukäteen!
Aloitus
Pannan yläpuoli tarkoittaa kohtaa jossa etusormeni näkyy kuvassa 1 ja alakohta tarkoittaa sitä puolta jossa langan aloituspäät roikkuvat. Laita makrameelangat roikkumaan pannan päälle noin 1,5cm pannan päästä ja pitele niitä kiinni vasemman käden peukalolla tai laita kipsi, kuten kuvassa 1. Jätä mittaa noin 10cm langan päihin, jotta voit lopuksi solmia ne helposti kiinni toisiinsa. Tuo työskentelylangat takaata eteen (kuva 2) ja vie langanpäät taakse lomittain. Pidä panta vasemmassa kädessä, solmut tehdään oikealla kädellä aloittaen aina vasemmanpuoleisimmasta langasta. Lanka pysyy aina pannan edessä, eli sinun ja pannan välissä, se ei koukkaa pannan sisäkautta ala- tai yläpuolelle. Sitten aloitetaan siksaksolmujen toistaminen.
Siksaksolmut
*Lankojen työstäminen ylöspäin: Tee lankaan lenkki, joka kulkee ylä vasemman kautta ja langan edestä (kuva 3). Pujota pannan pää lenkin etupuolelta (kuva 4). Vie lanka muiden lankojen viereen, nosta lankaa ylöspäin ja kiristä paikalleen (kuva 5). Lanka on nyt mennyt muiden lankojen yli ennen solmukohtaa. Toista tämä jokaisella kolmella langalla, aina vasemman puoleisesta langasta alkaen ja jättäen lanka osoittamaan ylöspäin (kuva 6).
Lankojen työstäminen alaspäin: aloita vasemmanpuoleisesta langasta tuoden se muiden lankojen yli. Pidä edelleen lanka työn edessä. Tee oikealla kädellä lenkki niin että lanka kulkee yläkautta itsensä takaa (kuva 7). Vie pannan pää lenkistä läpi lenkin takapuolelta (kuva 8, suurenna klikkaamalla). Tuo lanka muiden lankojen viereen ja kiristä alaspäin (kuva 9). Toista tämä jokaisella kolmella langalla, aina vasemman puoleisesta langasta alkaen jättäen lanka osoittamaan alaspäin (kuva 10).*
Toista näitä kahta ** vaihetta koko pannan pituudelta. Jos haluat tiheämpää jälkeä, voit tiivistää lankoja työn edetessä aloituskohtaa kohden. Aloituskohta pysyy itsestään paikallaan, ellei pantaa tiivistä hurjasti työskentelyn edetessä. Voit päättää aloituskohdan heti työn alkaessakin.
Muistisääntönä: panta pujotetaan lenkkiin aina siitä suunnasta missä lanka on itsensä päällä, ks. tummennettu osat. Solmun kiristyksen aikana lanka roikkuu aina vapaasti pannan alapuolella, sinun ja pannan välissä (kuva 3,4,7 ja 8), oli työskentely suunta kumpi tahansa. Solmu ei onnistu jos lanka jää pannan yläpuolelle pujotuksen aikana. Solmujen teko helpottuu mitä pidemmälle pääset. Luota prosessiin ja toistoon.
Päättely
Kun olet noin 1,5cm päässä pannan loppupäästä, voit päätellä työn .Tee tavallisia solmuja langoilla pannan päälle niin että keskimmäinen lanka jäisi aina solmun väliin. Voit tuoda solmun vastakkaisen langan pannan toiselle puolelle pannan alakautta. Sommittele mieleisesi mukaan ja kun olet tehnyt muutamat kireät solmut, voit leikata päät irti. Solmuja tehdessä katso että niistä ei tule isoa pattia, vaan ne asettuvat limittäin toistensa viereen -kokeile eri tapoja. Toista sama aloituskohdalle. Suosittelen vahvistamaan päättelykohdat sopivalla liimalla.
Vinkkejä: Langan kierre avautuu solmeilussa, jolloin lopputuloksessa ei erota yhtä tarkasti yksittäisiä lankoja (kuva 13). Tämä tapa peittää pantaa enemmän. Halutessasi voit kiertää lankoja takaisin kierteelle (kuva 15) ennen solmun tekemistä (kuva 14 ja ensimmäisen kuvan vihreä hiuspanta). Tällöin auta langan kierrettä pysymään paikallaan samalla siitä kiinni vasemman käden peukalolla. Voit käyttää eri paksuisia makrameelankoja, kuten violetin värisessä makrameehiuspannassa on käytetty (ensimmäinen kuva). Anna mielikuvituksesi lentää materiaaleissa – koita mallia vaikka niinin kanssa tai käytä muhkeita pompomeja koristeena!
Käytäthän #sofiaknottermakrameeohje #sofiaknotter tägejä somejulkaisuissasi, niin pääsemme kaikki ihastelemaan lopputulostasi Sofia -makrameehiuspannasta!